Sammenfald mellem “at” og “og”

Køleskabet er næsten tomt. Du åbner lågen og stirrer fortabt på den efterladte Kærgården, der ligger trist og alene på nederste hylde. Du snører dine sko, hopper i jakken, griber din pung og mærker efter nøglerne i venstre lomme. Du åbner døren og bevæger dig ud på gaden, hvor du pludselig bliver ramt af en tanke; er du på ud ”at handle”, eller er du på vej ud ”og handle”?

Det er som at løbe uden fødder, når man skal bedømme, om det hedder ”jeg skal at gå”/”jeg skal ud og gå”, eller ”jeg skal ud at rejse”/ ”jeg skal ud og rejse”. Reglerne for ”at” og ”og” smutter som ål mellem fingrene, og ofte er det din tolkning, der afgør, hvad der er det rigtige svar.

 

Jeg skal ud ”å” handle

Hvis man skal finde årsagen til den sproglige forvirring, skal man hive de gamle, støvede opslagsværker ned fra loftet – for det er en forvirring, der er opstået over tid. Talesproget er dynamisk og konstant under udvikling, og der stilles ikke de samme krav til struktur, som der gør til skriftsproget. Resultatet er, at mange ord udtales ens.

Bindeordene ”at” og ”og” udtales begge som et ”å”. Derfor river det helt nede i hårrødderne, når man forsøger at høre forskel på, om naboen siges ”at” eller ”og”. Langt de fleste siger hverken det ene eller det andet, de siger; ”jeg skal ud å handle”.

 

Der ER forskel på betydningen af ”at” og ”og”: de to grupper bindeord

Bindeord er en lille, lukket ordklasse, der fortæller os, hvilket forhold der er mellem sætninger og sætningsled. Der er to grupper af bindeord:

 1. Sideordnede bindeord: viser, at to sætninger eller sætningsled er ligestillede og ikke er afhængige af hinanden.
 2. Underordnede bindeord: som viser, at den ene sætning eller sætningsled er underordnet det andet, og det kan derfor ikke stå alene.

”Og” er et sideordnende bindeord, ”at” er et underordnende. Forestil dig, at sætningen ”jeg skal ud og/at handle” er en lige vej. For hvert skridt, du tager, bevæger du dit til et nyt ord i sætningen. Hvis du vælger at placere din fod på ”og” i sætningen, kan du gå ligeud, til sætningen stopper. Men vælger du at træde på ”at” i stedet for ”og” i sætningen, står du ved en fortovskant og skal træde et trin ned på vejen, før du igen kan gå ligeud i sætningen. Det sætningsled, der kommer efter ”og”, er sideordnet med resten af sætningen, og sætningsled, der kommer efter ”at”, er underordnede resten af sætningen. Det er altså ikke ligegyldigt, om du skriver ”at” eller ”og” i dine sætninger, for de fortæller os om to helt forskellige forhold mellem sætningsled og sætninger.

 

Sproglig GPS

Jeg kunne skrive mange sider om emnet. Her vil jeg nøjes med at nævne nogle få huskeregler, der er lige til at putte i bukselommen.

 1. Hvis ”å” står foran en navneform (infinitiv) i sætningen, skrives det ”at”. Navneformen er den form af udsagnsordet (verbet), der kan sættes ”at” foran. Eksempelvis ”at handle”, ”at spise” og ”at køre”.
 2. Kan ordene stå alene? Denne huskeregel går ud på at tjekke, om de to ord, som ”å” binder sammen, kan stå alene, eller om de er afhængige af hinanden. ADVARSEL! Denne regel er en af de lange, glatte! For det kan være et spørgsmål, om du tager de semantiske eller de grammatiske briller på.
  1. Eksempel med ”at”: I sætningen ”jeg skal ud å handle”, er man nødt til at gå ud af døren, for at man kan handle. Derfor er ”handle” afhængigt af, at man ”skal ud” eller sagt på en anden måde; man går ud af døren med det formål, at man skal handle. Sætningen er derfor underordnet og hedder; ”jeg skal ud at handle”.
  2. Eksempel med ”og”: I sætningen ”jeg sidder å læser” er de to udsagnsord ikke afhængige af hinanden. Man kan sidde uden at læse, og man kan læse uden at sidde. Derfor er de to led sideordnede i sætningen, og sætningen skrives ”jeg sidder og læser”.

 

Hjem fra Netto

Du har nu været ude at handle, og Kærgården har igen fået selskab af rugbrød og leverpostej i køleskabet. Men der er stadig mange ubesvarede spørgsmål, for diskussionen om ”at” og ”og” er ikke helt så lige til som en tur i Netto.

7 thoughts on “Sammenfald mellem “at” og “og””

 1. Super pædagogisk indlæg om et emne, som rigtig mange ville have gavn af at læse. Afsnittet “Sproglig GPS” burde ligge som tag-med-hjem-folder på bibliotekerne. 🙂

  Enkelte typos her og der (så vist et par stykker, men kan kun finde den ene nu):
  – “For hvert skridt, du tager, bevæger du DIT til et nyt ord i sætningen.”

  You go girl!

  1. Det tager f. eks. mere end 10 minutter, at lære at fotografere, hvis man vil forstå reglerne.
   At være fotograf, kræver end del mere, end at kunne trykke udløseren i bund.
   Det samme princip er tilfældet hér.

 2. God forklaring, jeg blev dog forvirret af, at du mangler et ord i den første sætning: ”jeg skal at gå”/”jeg skal ud og gå”,

  naboen “siger” 😉
  for hvert skridt, du tager, bevæger du “dig”

 3. Tak for den gode forklaring på anvendelsen af “og” og “at”.
  Jeg tillader mig at gøre opmærksom på, at det i dit nævnte eksempel herunder hedder det “ud ad døren”, da det handler om en bevægelse.

  Eksempel med ”at”: I sætningen ”jeg skal ud å handle”, er man nødt til at gå ud af døren, for at man kan handle.hedder

 4. Tak for den gode forklaring på anvendelsen af “og” og “at”.
  Jeg tillader mig at gøre opmærksom på, at det i dit nævnte eksempel herunder hedder “ud ad døren”, da det handler om en bevægelse.

  Eksempel med ”at”: I sætningen ”jeg skal ud å handle”, er man nødt til at gå ud af døren, for at man kan handle.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *